Литературната измама на века: Грантаджиите и упадъкът на културата

Литературната измама на века: Грантаджиите и упадъкът на културата

Jidai Mirai

В епохата на глобализма и така наречения "прогрес", станахме свидетели на безпрецедентен упадък в литературните среди. Главни виновници за това са самопровъзгласилите се литературни елити - група псевдоинтелектуалци, които за удобство ще наречем "розови комунисти грантаджии".

Тези хамелеони на културата са майстори на мимикрията. Прикривайки се зад фасадата на либерални ценности, те всъщност практикуват най-лошия вид цензура и идеологическа манипулация. С една ръка вземат тлъсти грантове от чуждестранни фондации, а с другата громят истинските таланти на нацията.

Никола Вапцаров - поет с неоспорим талант, независимо от политическите му възгледи - е само един от многото, станали жертва на тяхната кампания за преразглеждане на литературната история. В стремежа си да пренапишат миналото според съвременните си политкоректни догми, тези "експерти" не се свенят да омаловажават или направо да заличават приноса на цяло поколение творци.

Но истинската трагедия не е в атаката им срещу миналото, а в това как съсипват настоящето и бъдещето на литературата. Вместо истински творби, днес сме залети от поток посредствени текстове, написани сякаш по калъп - всички проповядващи една и съща изтъркана идеология, всички обслужващи интересите на глобалистките им спонсори.

Политизацията на литературата в ръцете на тези грантаджии достигна абсурдни нива. Всяка тяхна "творба" е политически манифест, маскиран като роман или стихосбирка. Те не пишат, за да докоснат душата на читателя или да изследват човешкото състояние - пишат, за да угодят на поредния грантодател, да спечелят поредната международна награда, да се харесат на някой чуждестранен издател.

В този свят на литературна проституция, истинският талант няма шанс. Млади автори с потенциал биват съблазнени от лесните пари на грантовете и бързо се научават да пригаждат гласа си към изискванията на новите господари на културата.

Крайно време е да се сложи край на това безумие. Нуждаем се от връщане към корените - към литература, която говори за вечните истини, която възпява красотата и величието на нашата култура и история. Нуждаем се от автори, които не се страхуват да застанат срещу потока, които пишат водени от любов към езика и народа си, а не от желание за лесна слава и пари.

Само когато се отървем от тази паразитна класа на грантаджиите, когато отново дадем глас на истинските таланти, независимо от техните политически възгледи, ще можем да се надяваме на възраждане на нашата литература и култура. Дотогава оставаме заложници на една опасна измама, която заплашва самите основи на нашата национална идентичност.

Comments

Popular posts from this blog

Адаптивната Държава като отговор на критичен анализ от сравнение между фашизма, демократичния централизъм и либералната демокрация

Проектозакон за защита на малките медии

Доказателства за зловредно влияние на Русия в България (Част 1)