Изгонваме призраците на миналото със швейцаризация и АРД постъпково

Изгонваме призраците на миналото със швейцаризация и АРД постъпково

Egalardo Xaviani 


В наши времена, когато нетърпимостта бушува, а войните разцъфтяват от семената на омразата, е жизнено да възвърнем истинския морал на ненасилието и да се вслушаме в зова на неутралитета. Защото в пролома между ярките фронтове лесно биваме заслепени от илюзията, че трябва да избираме между две злини. Но мъдростта повелява да отхвърлим тази примка и да поемем по следите, очертани от великите пацифистки учения - стези на състрадание и разбирателство за общочовешкото семейство. 

Много е лесно да бъдем заблудени от речите на крипто-философите – оние змийски гласове, облечени в мантията на псевдо академизма, но шепнещи езика на фашизма. С бляскавата си реторика те изкусно приспиват критичното мислене и вплитат отровата на омразата в красивите шарении на псеедо интелектуализма. Нека не им се поддаваме, защото те не са нищо друго освен лицемерни аптали, безочливо заемащи страната на нетърпимостта и потъпкващи ценностите, които твърдят да изповядват.

Но дори и да отхвърлим тази хибридна форма на фашизъм, още по-явни са онези горделиви дрънкалници, окичени с кръстове и атрибути на свещените вероизповедания, но кръвожадно благославящи насилието и репресиите. Това е най-отвратителното кощунство – да се ползват символите на милосърдието и любовта, за да се насъсква омраза. Нека ги отхвърлим като фалшиви пророци с липсващо разбиране за светите учения, които претендират да представляват.

В огледалото на историята ясно виждаме, че подкрепата за която и да е фракция от двете враждуващи фашистки сили е акт на предателство към човечността. Защото същността им е една – потъпкване на свободата, равенството и братството между всички човешки същества. Да заемем страна означава да се самоосъдим на робството на тираничните идеологии.

Нека вместо това възвърнем мъдростта на онези, които са устояли на изкушението да хванат меча. Швейцарският модел на последователен неутралитет е пример за това как една нация може да избегне омразата и да служи като островче на мира, без да се обвързва с която и да е воюваща страна. Защитавайки безпристрастността, тя запазва откритостта към истинския диалог – единствената пътека към трайно разбирателство.

А за да пребъдем будни в този лабиринт от провокации и дезинформация, хвърлени от платените аптали на посолствата и техните тролски армии, е нужно да бъдем неподвластни на влиянията и да укрепим критичното си мислене. Само по този начин ще устоим на манипулациите и ще съумеем да разпознаем и отхвърлим истинските фашистки идеологии зад маските на пропагандата.

В безкрайния си принос за човечеството, великите религиозни и философски учения ни показват, че пътят на ненасилието е единствената праведна стъпка към свобода и просперитет. В това мрачно столетие на разединение, техните дълбоки морални напътствия могат да ни послужат като фар - да ни изведат от лабиринта на омразата и гонението, и да ни върнат към обща обител на разбирателство, справедливост и човечност.

И тъй, докато бурите на конфликта се развихрят около нас, нека възприемем неутралитета и пацифизма не като бягство, а като път из горда съпротива срещу ирационалните сили на разрухата. Защото пазейки тази позиция на безпристрастност и ненасилие, ние всъщност защитаваме самите основи на едно цивилизовано и достойно общество. 

Нека вдигнем грейналия факел (Torche) на електронните референдуми - тази несравнима тераса, от която народната воля може да прогони мрака на диктатурите и да възцари като върховен авторитет. Чрез честото им провеждане, гражданското общество ще заякне, а образованието и критичният ум ще станат препятствия за разпространението на фашистките вируси.

Защото, в крайна сметка, бъдещето ще се определи от стоманената ни решимост да се придържаме към принципите на свободата, равенството и сътрудничеството между всички човешки същности, обединени в този велик универсален дом, наричан Човечество. Нека тази ненарушима вяра се вплете в кармичната тъкан на бъднините и да възпламени пътя към един нов Ренесанс на разума, състраданието и брататската любов. Защото единствено подобен духовен преврат ще ни позволи да прогоним призраците на миналото и да възтържествуваме над мрачните сили на деструкцията, омразата и войната.

Comments

Popular posts from this blog

Адаптивната Държава като отговор на критичен анализ от сравнение между фашизма, демократичния централизъм и либералната демокрация

Проектозакон за защита на малките медии

Доказателства за зловредно влияние на Русия в България (Част 1)