Предложение на Законови промени за Защита на Майката Земя

Депутати,

Призовавам ви да свършите малко полезна работа.

Обръщам се към вас с дълбока загриженост за бъдещето на нашата прекрасна родина и нейното природно богатство. Майката Земя, която ни храни и приютява, е подложена на безпрецедентен натиск и посегателства. Днес повече от всякога се нуждаем от решителни действия за опазване на българската природа – нашето най-ценно наследство и залог за бъдещето на идните поколения.

Призовавам ви да проявите мъдрост или поне имитация на загриженост и далновидност, като подкрепите следните законодателни промени, които ще утвърдят България като лидер в опазването на околната среда:

  1. Изменение на Наказателния кодекс:

Чл. X. (1) Наказанията за умишлени престъпления срещу околната среда се удвояват, както следва:

  1. За незаконна сеч - лишаване от свобода от 2 до 10 години и глоба от 10 000 до 100 000 лева.
  2. За бракониерство - лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 50 000 лева.
  3. За умишлено палене на пожари в горски територии - лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

(2) Осъденият е длъжен да възстанови причинените щети в пълен размер, увеличен с лихва, изчислена по пазарна оценка на необходимите възстановителни дейности.

Обосновка: Това изменение ще изпрати ясно послание, че престъпленията срещу природата са сериозни нарушения, които ще бъдат строго санкционирани. По-тежките наказания ще имат възпиращ ефект, а изискването за възстановяване на щетите ще насърчи нарушителите да поемат пълна отговорност за действията си.

  1. Изменение на Закона за горите:

Чл. Y. (1) Въвежда се задължителна застраховка на горските територии срещу природни бедствия и пожари. (2) Застрахователната премия се включва в данъка върху недвижимите имоти, събиран от общината. (3) Общинският съвет избира застраховател чрез обществена поръчка за срок от 5 години.

Обосновка: Задължителното застраховане на горите ще осигури финансов ресурс за бързо възстановяване след природни бедствия и пожари. Това ще намали натиска върху държавния бюджет и ще гарантира, че нашите гори ще бъдат защитени и възстановени при всякакви обстоятелства.

  1. Изменение на Закона за местните данъци и такси:

Чл. Z. (1) Въвежда се задължителна застраховка на жилищни имоти в селски райони срещу природни бедствия и пожари. (2) Застрахователната премия се включва в данъка върху недвижимите имоти, събиран от общината.

Обосновка: Тази мярка ще осигури финансова защита за жителите на селските райони, които често са най-уязвими при природни бедствия. Тя ще насърчи превантивни действия и ще гарантира бързо възстановяване на засегнатите общности.

  1. Изменение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража:

Чл. W. (1) Създават се специализирани затвори за осъдени за престъпления срещу околната среда. (2) В тези затвори се организира трудова дейност, насочена към възстановяване на екологични щети и опазване на околната среда.

Обосновка: Специализираните затвори ще осигурят целенасочена рехабилитация на нарушителите, като същевременно ще допринесат за възстановяването на природата. Това е иновативен подход, който съчетава наказание с активно възстановяване на щетите.

Уважаеми народни представители,

Тези законодателни промени са не само необходими, но и морално наложителни. Те отразяват нашата колективна отговорност към природата и бъдещите поколения. Нека покажем на света, че България може да бъде пример за отговорно отношение към околната среда.

Призовавам ви да подкрепите тези предложения и да оставите трайна следа в историята на нашата страна като защитници на българската природа. Нека заедно изградим едно по-зелено и устойчиво бъдеще за България!


Jidai Mirai (George Pashev) http://gpashev.com


Comments

Popular posts from this blog

Адаптивната Държава като отговор на критичен анализ от сравнение между фашизма, демократичния централизъм и либералната демокрация

Проектозакон за защита на малките медии

Доказателства за зловредно влияние на Русия в България (Част 1)